Inaugurohet “Tech Park Prishtina”, moment historik për të ardhmen e teknologjisë në Kosovë

Në zemër të Kosovës, në Prishtinë, është duke u zhvilluar një transformim i jashtëzakonshëm që premton të riformojë ekonominë dhe sektorin teknologjik të vendit. Tech Park Prishtina, ka hapur dyert e tij dhe është një dëshmi e fuqisë së vizionit, këmbënguljes dhe ndjekjes së rritjes ekonomike të bazuar në dije.

Në ceremoninë e inaugurimit, fjalë rasti mbajtën Kryeministri, Albin Kurti, Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli, Ministrja e Tregtisë, Industrisë dhe Ndërmarrësisë, Rozeta Hajdari, Zëvendësshefja e Zyrës së BE-së në Kosovë, Eva Palatova dhe Drejtoresha Ekzekutive e STIKK, Vjollca Çavolli.

Një vizion i progresit

Farat e Tech Park Prishtina u mbollën në vitin 2014 kur u përgatit Strategjia e TI-së për Kosovën nga STIKK në bashkëpunim me Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik dhe aktorë të tjerë kyç. Kjo strategji hodhi themelet për atë që tani është një iniciativë novatore.

Në vitin 2017, erdhi një moment kyç me nënshkrimin e kontratës me Ministrinë e Tregtisë dhe Industrisë për transformimin e objektit në Bernicë në Tech Park Prishtina. Ministria e Ekonomisë ka ndarë afër 1.2 milionë euro për krijimin dhe funksionalizimin e Tech Park Prishtina, kurse Ministria e Industrisë, Ndërmarrësisë dhe Tregtisë  (MINT) i dha hapsirë në shfrytëzim STIKK-ut.

Në vitin 2023, pas disa fazave të punës rehabilituese, objekti përfundoi dhe qëndron si simbol i përkushtimit të Kosovës ndaj inovacionit dhe teknologjisë.

Përfituesit e një ekosistemi që po lulëzon

Tech Park Prishtina synon të ndikojë në një gamë të gjerë të përfituesve, drejtpërdrejt dhe tërthorazi. Ndër përfituesit e drejtpërdrejtë janë kompanitë e TIK-ut, startup-et e maturuara, profesionistët, studentët e TIK-ut dhe institucionet e hulumtimit. Parku u ofron këtyre subjekteve akses në infrastrukturën moderne si dhe akses në financim, mentorim dhe mundësi rrjetëzimi.

Por efektet e Tech Park Prishtina janë përtej këtyre palëve të menjëhershme të interesit. Komuniteti lokal, sipërmarrësit, investitorët, qeveria dhe institucionet akademike të gjithë do të përfitojnë nga rritja e një ekonomie të bazuar në njohuri dhe inovacionit teknologjik brenda rajonit.

Objektivat Ambicioze: Rruga drejt 2028-ës

Ndërsa Tech Park Prishtina përgatitet për hapjen madhështore, ai ka vendosur disa synime mbresëlënëse për të ardhmen e afërt. Në pesë vitet e ardhshme, Tech Park Prishtina synon të krijojë mbi 300 vende pune të kualifikuara, të strehojë më shumë se 60 kompani dhe startupe, të zhvillojë së paku pesë shërbime të specializuara për kompanitë TIK , dhe të krijojë dy laboratorë kërkim- zhvillimi për industrinë e TIK-ut. Përtej shifrave, Tech Park aspiron ta shenjojë Kosovën si një qendër për teknologjinë dhe ndërmarrësinë. Ambiciet shtrihen edhe më tej, për t’u bërë gur themeli i një zone të lirë ekonomike, duke nxitur një zonë inovative për sektorin e TIK-ut në Kosovë. Dhe, veçanërisht, vetë-qëndrueshmëria është një objektiv kryesor, me strategji për të tërhequr më shumë kompani dhe startupe, për të organizuar ngjarje dhe sesione trajnimi dhe për të eksploruar energjinë e rinovueshme dhe programet e reduktimit të mbetjeve.

Një strukturë e krijuar për sukses

Objektet e Tech Park Prishtina janë projektuar me kujdes për të lehtësuar rritjen dhe inovacionin. Me një sipërfaqe që përfshin 8,000 metra katrorë dhe një sipërfaqe ndërtimi prej 4,000 metrash katrorë, ofron hapësirë të bollshme për ngritjen e një ekosistemi të TIK-ut. Brenda, parku ofron 26 zyra, salla takimesh dhe dhoma trajnimi, ndërsa jashtë, një hapësirë e gjelbëruar me sipërfaqe 1600 metra katrorë ofron një mjedis ideal për bashkëpunim dhe frymëzim.

Avantazhet Premtuese të TechPark Prishtina

Tech Park Prishtina do të bëhet më shumë se një lokacion fizik; është një katalizator për rritje dhe zhvillim. Ja se si:

-Më shumë dije dhe investime në Kërkim dhe Zhvillim: Tërheqja e investimeve të bazuara në dije dhe aktivitete kërkimore dhe zhvillimore mund ta pozicionojnë Prishtinën si qendër për inovacion dhe krijimin e njohurive.

-Më shumë të ardhura tatimore: TechPark Prishtina do të ofrojë mundësi që të gjenerohen më shumë të hyra tatimore dhe kontribute për pushtetin lokal. Parku do të tërheqë kompani të teknologjisë dhe startupe që mund të krijojnë vende pune me pagesë të lartë, duke nxitur ekonominë lokale dhe duke rritur të ardhurat nga taksat. Nga ana tjetër, këto të ardhura mund të përdoren për financimin e shërbimeve publike dhe infrastrukturës, duke përmirësuar cilësinë e jetës për popullsinë vendase.

-Më pak ikje e trurit: Parku ofron një incentivë për individë të kualifikuar për të qëndruar në Kosovë, duke frenuar kështu fenomenin e ikjes së trurit. Parku do të ofrojë mundësi punësimi, mbështetje për sipërmarrjen dhe një mjedis bashkëpunues dhe inovativ që mund të motivojë individë të talentuar të qëndrojnë dhe të kontribuojnë në ekonominë lokale.

-Më shumë përsosmëri në dije: Një mjedis bashkëpunues nxit ndarjen e njohurive dhe ekspertizës, duke promovuar inovacionin dhe aktivitetet e kërkimit dhe zhvillimit.

-Më shumë komercializim dhe sipërmarrje të bazuar në dije: Ekosistemi i Tech Parkut mbështet zhvillimin e produkteve, shërbimeve dhe teknologjive të reja, duke u ofruar startupeve dhe kompanive mundësi për rritje dhe akses në financim, mentorim dhe rrjetëzim.

Tech Park Prishtina nuk është vetëm një lokacion fizik; është një dëshmi e vizionit të Kosovës për një të ardhme të drejtuar nga dija, inovacioni dhe ndërmarrësia. Ky investim është gati për një kapitull të ri në historinë e teknologjisë së Kosovës, një kapitull që premton transformimin e Kosovës në një fuqi të teknologjisë dhe inovacionit.